Suurpetohavainnot

SUURPETOHAVAINTOJEN ILMOITTAMINEN
Suurpetojen kanta-arviot tehdään metsästäjien ilmoitusten perusteella. Samoin perustein mm. myönnetään ilvesten kaatoluvat. Tämän takia on erityisen tärkeää, että kaikki havainnot ympäri vuoden tulevat kirjatuiksi Rktl:n järjestelmään. Kirjaamisen hoitavat riistanhoitoyhdistysten nimeämät ja kouluttamat petoyhdyshenkilöt.
Yhteystiedot muuta ajankohtaista asiaa löydät osoitteesta www.riistaweb.riista.fi. Urjalan rhy:n petoyhdyshenkilöinä toimivat tällä hetkellä (3/2018) Juha Mäntysaari, Marko Koivulammi, Ahti Lukkaroinen ja Heikki Yntälä. Kaikki havainnot (näkö, jälki, uloste, riistakamera ja pedon tappama eläin tai vaikkapa karhun rikkoma mehiläispönttö) tulee ilmoittaa. Ilmoituksen tulee sisältää seuraavat tiedot:
–          laji ja lukumäärä
–          havaintotapa esim. jälkihavainto ( Vuonna 2015 on ilmoitettava myös jäljen leveys )
–          ajankohta
–          paikka (tieosoite, peruskartan karttanimi, Kansalaisen karttapaikan koordinaatit tai muu yksiselitteinen tieto)
–          jos mahdollista eläimen ikä/jäljen koko cm
–          havainnon tekijän nimi

Erityistä huomiota on kiinnitettävä yksilöiden lukumäärään lumijälkihavainnoissa. Usea ilves tai susi saattaa kulkea pitkiäkin matkoja samaa jälkeä niin että lukumäärän selvittäminen vaatii jäljen seuraamista usean sadan metrin ajan.

Susi-, karhu- ja ahmahavainnot on ilmoitettava välittömästi havaintohetkellä petoyhdyshenkilölle sillä niiden kirjaamisen ehtona on, että havainto on heidän toimestaan maastossa todettu. Kaikissa tapauksissa valokuva jäljestä tai eläimestä on hyvä dokumentti jatkoa ajatellen.

Ilveshavainnot voi ilmoittaa esimerkiksi kuukauden välein. Kerran vuodessa on liian harvoin. Ilmoituksen voi tehdä soittamalla, tekstiviestillä tai sähköpostilla, kunhan aikaisemmin luetellut tiedot käyvät ilmoituksesta ilmi. Kaikki havainnot ilmoitetaan. Jos ilves ylittää tien samasta kohdasta perättäisinä päivinä ja vaikka olisi vahva epäilys kyseessä olevan sama yksilö niin siitä kirjataan kaksi havaintoa. Ilvesten kanta-arvion muodostamisessa on erityisen tärkeää erottaa pentueet muista ilveksistä. Tämän vuoksi lumijälkihavainnoissa on keskityttävä yksilömäärän ja eri yksilöiden jälkien koon selvittämiseen. Yhtäkään tehtyä pentuehavaintoa ei saisi jäädä ilmoittamatta!